Veli Bej
Budapest Fürdők

Veli Bej Fürdő- Irgalmasok Veli Bej Fürdője

A budai oldal meleg vizű gyógyforrásairól és gyógyfürdőjéről nevezetes. A Veli Bej Fürdő az egyik legszebb, legnagyobb törökfürdő Budapesten, amelyet kevesen ismernek annak ellenére, hogy az egyik legmodernebb fürdője a fővárosnak.

A fürdő vizének áldásos hatását már a rómaiak is élvezték. Különböző adatok tanúsítják, hogy Attila és Árpád fejedelem is időzött a csapataival a környékén. A Johannita szerzetesek pedig ispotályt működtettek. Mátyás király idejében egy állandó használatú fürdőt építettek. A fürdőt a leghíresebb budai pasa, Szokullu Musztafa építette meg 1574 tájékán.

Az 1800-as években Gróf Marczibányi István az egykori Császárfürdő tulajdonosa, a török résszel együtt egy nagyszabású fürdőépítésbe fogott, és sikerült feltárniuk a törökök által kedvelt szénsavban gazdag forrásvizet. A víz összetételének vizsgálata során kiderítették, hogy egy rendkívüli adottságokkal rendelkező gyógyvíz, amelynek híre gyorsan elterjedt. A gyógyvíznek köszönhetően hamarosan hazánk legnépszerűbb gyógyhelyévé vált. A fürdő 1806-tól az Irgalmasrend tulajdonába  került. Az 1840-es években a korábbi Császárfürdőt lebontották, és a Veli Bej fürdő köré egy különleges építészeti együttest hoztak létre.

A későbbi átalakítások szomorú következménye, hogy Buda legnagyobb és egyik legszebb török fürdőjét csak kevesen ismerik. A tulajdonos a Betegápoló Irgalmasrend hatalmas áldozatok áron rendbe hozatta a mostoha sorsú fürdőt, és a kétezeres években egy gyógyászati és wellness célokat megvalósító fürdőprojektet valósítottak meg. Még az építkezések megkezdése előtt a régészek számos török kori leletet, és nagy mennyiségű vizet tártak fel.

A fürdő 2012. óta nyitott a látogatók számára. A török fürdő 5 medencével rendelkezik, a központi, nyolcszög alakú medence mellett található 4 kisebb, eltérő hőmérsékletű medence is. A központi medence hőmérséklete 36-38 Celsius fokos víz, amely a gyors folyás eredményeként állandóan frissül, anélkül, hogy kemikáliát adnának hozzá.

A fürdő wellness részlege a felújított fürdő üvegtetővel borított kerengőben kapott helyet, emellett a régészeti ásatások során előkerült edények, malomkő, az eredeti padlóburkolat, és a korabeli vízvezeték rendszer darabja is kiállításra kerültek.

A wellness részleg a következő szolgáltatásokat kínálja:

  • Kneipp-sétáló
  • 2 aromaolajos gőzfürdő
  • finn szauna
  • masszázs-zuhanyok jéggéppel
  • infraszauna
  • úszómedence
  • jakuzzi

Fontos tudnivaló, hogy a Veli bej fürdőt 14 év alatti gyermekek nem használhatják.

Back To Top